63. člansko državno prvenstvo: Kaja Stanković zopet na vrhu slovenskega badmintona

Četrtek, 6. februar 2020

Z leti opažam (in morda mi bo še kdo pritrdil), da mi gredo pomembnejši mejniki, ki se rutinsko in periodično ponavljajo vsako leto in nas s tem opominjajo na neusmiljeno tiktakanje nekje v  ozadju sobe, vse bolj na živce. Nemara mora biti ta občutek povezan s številkami na osebni izkaznici. Eden glavnih tovrstnih mejnikov je, v karieri športnega trenerja, gotovo državno člansko prvenstvo. Prva sem okusil še na parketu, z loparjem v rokah, zadnjih deset pa menda na najbolj prešvicanem stolu, kar jih pozna svet – trenerskem stolu, za igriščem. Toda v nasprotju z, denimo, rojstnimi dnevi, ki obeležujejo primarno minevanje pa državna prvenstva za mene glasno govorijo tudi o uporu proti minevanju – o večnem lovu za izmuzljivo športno formo, ki jo moramo v vsakem obdobju naših življenj, športniki  kirurško in precizno tempirati, še prej pa dolge mesece pridobivati na različne, manj ali bolj boleče načine.

Letos prvič v zgodovini, se je državno prvenstvo odvilo na parketu športne dvorane Lukna, v organizaciji mariborskega badmintonskega kluba Branik. Prvenstvo nam bo, organizacijsko gledano, ostalo v lepem spominu, saj se je dvorana Lukna izkazala (imenu navkljub) za prijetno, telesu in očesu prijazno prizorišče, kjer so mojstri perjanice lahko brez motečih dejavnikov pokazali vse svoje znanje. Da pa nam bo, Ljubljančanom, prvenstvo ostalo v najlepšem spominu pa so poskrbeli naši igralci – v prvi vrsti najmočnejši ženski lopar BK Ljubljana – Kaja Stanković.

A preden začnemo z izjemnimi dosežki naših punc, omenimo še moški del ekipe BKL. Maj Poboljšaj je tokrat zabeležil svojo prvo uvrstitev med osem najboljših badmintonistov v državi. V svoji starostni kategoriji, torej u19 je tako, poleg Roka Kuprivca (BK Medvode) postal edini, ki se je v članski konkurenci prebil tako daleč. V četrtfinalu je proti favoriziranemu in izkušenemu Mihi Ivančiču (BK Medvode) prikazal lepo igro, a kazala se je tudi že fizična utrujenost, ki je v kali zatrla upanje po kakšnem večjem presenečenju. Kljub temu, odlična predstava!

Pri dekletih, torej, pa je Kaja svojo prvo letošnjo resnejšo preizkušnjo prestala v četrtfinalu, ko je v treh setih ubranila silovit naskok mlajše kolegice iz Mirne, Nike Arih, ki je Kajine živce (in reflekse), s hitro in izjemno agresivno igro dodobra preizkusila. Na koncu pa je tehtnico na Kajino stran zopet prevesila telesna pripravljenost. Mirnčanka silovitega tempa ni zmogla držati tri sete in je naposled morala priznati premoč. V polfinalu je Kaja odigrala kar proti deset let mlajši klubski kolegici Anji Jordan, ki že od samega začetka tekoče sezone drži vrhunsko tekmovalno formo in jo je prenesla tudi na tokratno člansko prvenstvo. Anja je svoj prvi polfinale na članskih državnih prvenstvih odigrala obetavno in pogumno, a je morala vseeno, po dveh setih, Kaji podati roko in ji čestitati za upravičeno osvojeno zmago in uvrstitev v finale. Kljub temu pa polfinale na državnih prvenstvih pomeni bronasto kolajno, ki jo je po tej tekmi mlada Jordanova tako že osvojila.

V finalu se je Kaja srečala z branilko lanskega naslova, Medvoščanko Petro Polanc. Dekleti sta se zavrteli v krasni bitki, ki je bila za vse gledalce prava poslastica, za mene (in nemara še koga, ki je bil podobno čustveno investiran) pa pravi nohte-grizljajoči triler. Kaja je tekmo tokrat sicer dobila v dveh setih in prvi je šel povsem na tesno, z rezultatom 25:23, za katerega sta dekleti grizli do konca in še malo prek. V drugem setu pa je Kaja nenadoma padla v tisto najlepše mentalno stanje, ki ga lahko športnik na igrišču najde – neomajno samozavest v nezmotljivost svojega loparja – in mlajši tekmici se je moralo, ob kotih in krivuljah, ki jih je v svoji igri našla Kaja, nenadoma zazdeti, da je njena polovica igrišča vsaj dvakrat večja. Kaja je drugi set odigrala z odličnostjo mojstra, ki se dobro zaveda svojega truda in vložka - z mirno roko tekmovalca, ki črpa samozavest iz vednosti, da športnik vse, kar se nadzirati da, opravi že daleč preden nastopi odločilni trenutek, nato pa samo še pusti, da telo brez voznika samo opravi tisto, kar je takrat že samoumevno. Pri rezultatu 21:14 je Kaja že petič zapored v karieri dvignila roke v zmagoslavju, ob naslovu državne članske prvakinje.

Toda, kot se je nekdo neprenehoma drl iz tribune: »Nedelja je dolga!« in za našo Kajo je tokrat resnično bila. Zadnja tekma nedeljskega sporeda je bil finale ženskih dvojic in Kaja je ob koncu dneva tako stala pred še eno vzpetino, ki jo bo treba preplezati. Skupaj s partnerko Petro Polanc sta morali najprej otresti iz glave vsa čustva nedavno minulega finala, ki sta ga odigrali in se tokrat, v vlogi izrazitih favoritinj, družno postaviti v bran proti dvojici Brajkovič/Kotar (BK Bit). Svojo dolžnost sta brezhibno nato tudi opravili in se naslova polastili v dveh, dokaj mirnih setih, z rezultatom 21:17, 21:8.

Tako to gre v športu. In življenju. Dokler dihaš se nič pravzaprav nikoli zares ne konča. Sediš utrujen in razbolen na parketu in čakaš še zadnjo tekmo dneva. Nato si zavežeš superge, najprej levo, potem desno in napolniš bidon in poravnaš majico in si oprtaš torbo. Potem vstaneš in streseš utrujene noge in se odpraviš na igrišče. Počasi izločiš glasove, ki tulijo s tribune in izostriš objektiv. Potem se postaviš pred mrežo, pogledaš nasprotnika v oči…

In serviraš.

Čestitke Kaji in vsem našim,

Shadow in ekipa BKL

 

 

 

 

 

več >>>

Na drugem BZS turnirju do 15 let dvakrat srebro in bron za naše

Torek, 21. januar 2020

Minulo soboto smo se, s slovensko pernato konkurenco U15, zavrteli na parketu matične dvorane BK Mirna. Naši so tokrat nastopili v nekoliko okleščeni postavi, saj so med našimi vrstami že kosili sezonski virusni hrošči in tako nastop, tik pred zdajci, preprečili nekaterim našim borcem. Kljub temu smo lahko z rezultati, ki smo jih prinesli z dolenjske, zelo zadovoljni.

več >>>

Anja Jordan in družina Blazina spet na vrhu

Sreda, 18. december 2019

Minulo soboto se je dogajanje na slovenski mladinski badmintonski sceni preselilo na eno izmed bolj odročnih tekmovalnih prizorišč – v Lendavo. Klub iz tistega konca, kamor se je treba po avtocesti peljati še streljaj dlje, kot povprečnemu smrtniku nese potrpljenje, je bil zadolžen (in zaslužen) za organizacijo drugega v seriji turnirjev do 13 in 19 let. BK Ljubljana se je na prekmursko Odisejo odpravil z ekipo (le) petih igralcev, katerih številčnost pa se je, konec dneva, izkazala v obratnem sorazmerju z njeno kvaliteto.

Anja Jordan je (pri rosnih 14 letih) prvič stopila na najvišjo stopničko odra deklet posamezno do 19 let, potem ko je v razburljivem finalu premagala (nekad našu, a sad vašu) Nike Brajkovič (BK Bit). Anja je dva seta vršila silovit pritisk na dve leti starejšo tekmico in ta je, nekje pri sredini tretjega seta, ob visokem vodstvu Jordanove, tekmo naposled predala zaradi bolečin v stopalu.

Maj Poboljšaj je v pofinalu moral premoč priznati Medvoščanu Jaki Ivančiču, ki je turnir dobil brez oddanega seta, nedvomno pa je pri tej misiji naš prvi lopar, od vseh udeležencev moškega turnirja,  prišel še najbliže uspehu. Na koncu dneva je Maj, v tekmi za tretje mesto, premagal še Miho Mastena (BK Branik) in se odel v bron.

V mlajši kategoriji pa sta brat in sestra Blazina tekmecem še enkrat, v praksi, demonstrirala slovarsko definicijo besede izvenserijski. Anja je single dobila brez izgubljenega seta - v finalu je premagala domačinko Ivo Koša (Mladost Lendava). Enakemu vzorcu pa sta Jure in Anja kasneje sledila tudi pri mešanih parih, zaradi katerih pa so njunega trenerja dan poprej obhajale še temne misli, saj sta se brat in sestra, bolj kot sotekmovalca, gledala tako postrani, kot bi si morala za rojstni dan razdeliti torto z eno samo jagodo na vrhu. Toda želja po zmagi (in bogatih praktičnih nagradah) je v njiju vzbudila čisti profesionalizem in od tu naprej je šlo, kot po maslu. V finalu sta strla odpor Matica Cerarja (Medvode) in Tinkare Alič (Olimpija).

Kaj še reči? Živemu se vse zgodi. Razen, da bi bila Lendava kdaj kaj bliže. Domov smo odpeketali težji za tri zlate in eno bronasto kolajno, ter lažji za nekaj duhov iz preteklosti. Pot naprej je jasna.

Čestitke vsem,

Shadow in ekipa BK Ljubljana

več >>>

Igralci BKL najuspešnejši na 1. BZS turnirju do 15. let

Sreda, 16. oktober 2019

Minuli vikend se je ekspedicija BKL, kar z dvema kobijema, popeljala po ovinkasti cesti do čudovite Koroške, kjer je v organizaciji BK Karizma potekal prvi v seriji letošnjih turnirjev BZS do 15 let. Udeležba je bila lepa, organizacija solidna, dunajski in krompir klasično okusna, rezultati pa zopet izven serijski.

več >>>

Anja Jordan in Anja Blazina petkrat zlati na 1. BZS turnirju do 17 in 13 let

Petek, 11. oktober 2019

Dnevi neusmiljeno korakajo mimo nas in že je tu mesec oktober. V polnem zagonu pa je tudi sezona turnirjev BZS in tako so se naši mladi v soboto zopet pognali na lov za točke mladinske državne lestvice. V temni dvorani badmintonskega centra Bit sta naši odlični mladinki Anja Jordan ter Anja Blazina zopet nadkrilili vsa pričakovanja in se kar petkrat povzpeli na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

več >>>

Anja Blazina zmagovalka mednrodnega turnija Zagreb youth open 2019

Torek, 8. oktober 2019

Minuli vikend je v Zagrebu potekalo mednarodno mladinsko tekmovanje Zagreb Youth Open, ki se ga vsako leto udeleži znatno število odličnih igralcev in igralk iz številnih evropskih držav. Konkurenca je bila tudi letos več kot omembe vredna, a izven serijska je tudi naša državna prvakinja Anja Blazina, ki je tudi tokrat nihče ni mogel ustaviti na poti do zlata.

Tako v polfinalnem, kot tudi finalnem obračunu so Anjo prek mreže gledale tekmice iz Romunije. V finalu je Anja, z rezultatom 18:21, 21:5, 21:6, povsem nadigrala Cristino Sirbu in tako dokončno potrdila svojo nadvlado na tem turnirju. Anjina stabilna in za njena leta izjemno taktično lucidna igra se je tudi tokrat zopet obrestovala in izkazala za nerešljivo uganko tako domačih, kot tudi tujih mladih badmintonistk.

Čestitke,

Matjaž in ekipa BKL

več >>>

Anja Jordan in Maj Poboljšaj blestela na 1. turnirju do 19 let

Ponedeljek, 23. september 2019

Minuli vikend je na modri gumi badmintonskih igrišč ljubljanskega kluba BIT potekal prvi turnir BZS tekoče sezone. Na turnirju starostne skupine do 19 let sta nas tokrat vrhunsko zastopala prva mladinska loparja BK Ljubljana Anja Jordan in Maj Poboljšaj.

več >>>

Nekaj besed ob zaključku sezone - Trinajst naslovov državnih prvakov, sedem samo med mladimi

Torek, 25. junij 2019

Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi varovanci in njihovi roditelji, dobrodošli v zaključnem povzetku izjemno uspešne badmintonske sezone. Nekateri ste, po majskih državnih prvenstvih, morda moja športna poročila že pogrešili, saj navadno res drži, da želim občutke po pomembnih tekmovanjih strniti kar se da hitro, dokler je vse še sveže. Zadnje čase pa me (iz uprave) radi opomnijo, da narava dandanašnje elektronske komunikacije ni te vrste, ki potrpežljivo počaka, temveč drvi naprej v shizofrenem tempu rafalnih objav na socialnih omrežjih in diktira neizprosen tempo.

več >>>

Anja Blazina zmagovalka mednarodnega turnirja FRIEDRICHSHAFEN 2019

Torek, 11. junij 2019

Maj je mesec, ko je badmintonska sezona v BK Ljubljana na svojem tekmovalnem vrhuncu. Tako rekoč  vsak vikend poka na vseh frontah,  vršijo se zgodovinske bitke,  državna prvenstva - drame in trilerji, ki mojo mlado ekipo v silovitem tempu tako zavrtijo, da ko končno dočaka junij, le še obsedi in globoko zavzdihne nad vsem doživetim (in preživetim). Med vrhunce tovrstnih doživetij nedvomno sodi Friedrichshafen - mladinski turnir na evropski ravni, ki nas vsakoletno popelje v Nemčijo, da se postavimo ob bok še tuji konkurenci.  
Vedno se nam obeta obilo zabave in druženja, seveda pa tudi koristen vpogled v prihodnost evropskega badmintona in pa realistična umestitev našega napredka v širših tekmovalnih krogih. Kot vsako leto, so tudi tokrat nekateri tekmovali v boljšem položaju, kot starejši v svoji starostni skupini, spet drugi pa so bili primorani izkušnje nabirati v težji vlogi mlajšega med bolj izkušenimi igralci. Tako pač je:  vsako leto se stvari spet zavrtijo in naslednje leto bomo igrali že v obrnjenih vlogah.  

Letošnjo ekspedicijo so sestavljali: Ariana Korent, Neža Bajt, Hana Čavlek, Lucia in Alina Bremec, Anja Blazina, Gašper in Peter Trobec, Patrik Pangeršič, Peter Kotnik, Nal Pale Stankov ter Jure Blazina. Trenerska in support ekipa tokrat v TOP TEN postavi: Andreja in Tine Trobec sta poskrbela, da je vse, od tekem pa do prevozov ter odličnih večerij na kampiranju, potekalo gladko in v prešernem duhu. Jerca in Štefan Blazina sta bila dislocirana trenerska ekipa, ki je (najprej genetsko na trenutke pa tudi »hands-on« svetovalno) poskrbela za vrhunske rezultate v dvorani u13. Ob taki ekipi je moji malenkosti preostalo le še to, da se naslonim nazaj in uživam v športnih vragolijah mojih varovancev.

Kot pove že naslov, rezultati tudi letos niso izostali. Visoko izpiljeno formo, ki jo je demonstrirala že v domačem tekmovalnem okolju, je naša aktualna državna pravkinja Anja Blazina brez večjih težav prenesla tudi v mednarodni ekosistem. Z zanesljivo in nepopustljivo igro je Anja tudi tuji konkurenci dala vetra in tako že drugič postala zmagovalka mednarodnega turnirja ob jezeru Bodensee, za kar ji iskreno čestitamo. Med ostalimi uspehi omenimo še uvrstitev med osem najboljših dvojic u15 Ariane Korent ter Anje Blazina ter odličen mednarodni tekmovalni debi za mladega Jureta Blazino, ki so ga porinili kar v starejšo kategorijo deških dvojic, tam pa sta s, partnerjem Tobiasom Andergassenom (ITA), dosegla kar peto mesto v konkurenci. Pri tekmovanju posameznikov je, čeprav to sezono mlajši med starejšimi, Peter Kotnik edini preživel stadij igre znotraj skupin in se uvrstil v fazo eliminacije. Tam je turnir zaključil na solidnem devetem mestu.

Za konec  trener Matjaž dodaja, kot vedno ponosen na svoje pernate samuraje:  z  vsemi ovirami - od kilometrskih razdalj pa do trmastih nasprotnikov, ki kar niso in niso hoteli poslati žoge v avt, kljub temu, da je avta okoli igrišča povsem dovolj, smo se spopadli z železno voljo in pogumom. Tako menim, da so prav vsi moji igralci zabeležili zmage: nekateri ovešeni z medaljami, ostali pa v boju z lastnimi strahovi in v naskoku novih obzorij

Čestitke in športni pozdrav,

Matjaž ter ekipa BKL

več >>>

Anja Jordan dvakratna državna prvakinja do 15 let

Torek, 14. maj 2019

Tekoča tekmovalna sezona je minulo soboto uradno stopila v zaključno in tudi najbolj razburljivo fazo, ko se v majskih vikendih,  eden za drugim, zvrstijo mladinska državna prvenstva in tistim, ki se trenutno v slovenskem badmintonu podijo za slavo in rezultati, ponudijo odgovor na večno vprašanje športa: kdo je najboljši?

V organizaciji koroškega Badmintonskega kluba Sele-Vrhe, ki se je s tovrstnim izzivom spopadel prvič in uspel tekmovanju vdihniti prav poseben občutek ceremonialnosti, se je tekom dolgega, a dobro izpeljanega turnirja, zvrstilo lepo število napetih dvobojev, ki so na koncu določili tudi letošnje državne prvake do 15 let. Dogodek nam bo, v Badminton klubu Ljubljana, ostal v čudovitem spominu, saj je naša Anja Jordan kar dvakrat segla po zlatu in se tako, po enoletnem premoru, vrnila na vrh slovenskega badmintona, kamor nesporno tudi sodi. Pa pojdimo po vrsti.

več >>>

Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Badminton klub Ljubljana