Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu

Torek, 3. februar 2015

Čast prirejanja članskega državnega prvenstva za leto 2015 je letos, po nepričakovanih zapletih z matično dvorano BK Lendava, zopet pripadla Badminton klubu Kungota, ki je prvenstvo gostil že nekajkrat, letos pa po enoletnem premoru, saj so se lani naši najboljši pomerili v Medvodah.

Na lansko DP v Medvodah imamo v BK Ljubljana seveda lepe spomine, saj je tam lani Kaja Stanković, naša najboljša predstavnica, osvojila svoj prvi naslov članske državne prvakinje. Tako smo se to soboto odpeljali v zasneženo jutro, proti Kungoti, v lovu na nove lovorike, ki seveda tudi tokrat niso izostale. Naše barve so letos, poleg izkušenih Primoža Flisa ter Kaje Stanković, zastopali tudi mladi (Domen Bambič ter Blaž Smrkolj), ki jim je bila letošnja udeležba krstna. Postavo so zaključili Rok Čampelj, Peter Seme ter Jure Kirn, ki so prav tako že stari znanci tekmovanj na članskem nivoju.

»Zeleni« smo tekmovanje začeli nekoliko počasneje, kot se nam je že nekajkrat primerilo. Kaja in Primož sta nekoliko presenetljivo izgubila v prvem kolu proti mešani dvojici Herman-Arih. Mlada tekmovalca iz Mirne sta temeljito preizkusila živce naših dveh asov ter ju z železno obrambo ter izjemno strnjeno igro izločila iz nadaljnjega tekmovanja. Presenečenje pa se je kasneje izkazalo za povsem upravičeno, saj sta odlična mladinca naknadno izločila še dva potencialna kandidata za kolajno, Katarino Beton (Konex) ter Aljošo Turka (Mirna) ter se tako zavihtela v finale mešanih dvojic, tam pa se je njun pohod zaključil s srebrom. Kljub temu je ostal malce grenak priokus, saj sta Kaja in Primož v kategoriji mix-ov nedvomno merila na kolajno.

Primož Flis, naš prvi (moški) lopar, je bil letos zaradi aktivne udeležbe v avstrijski ligi pogosto odsoten na slovenskih turnirjih. Posledično je bil neuvrščen na slovenskih jakostnih lestvicah in na letošnjem DP ni bil nosilec, zato pa seveda tarča možnih »presenečenj v zgodnjih fazah žreba«. To se je, kot se seveda zna primeriti, tudi zgodilo in Primož je že v prvem kolu prekrižal lopar z branilcem naslova, aktualnim državnim prvakom Iztokom Utrošo (BK Lendava). Po sicer povsem dostojnem uporu je moral Primož najboljšemu slovenskemu mojstru perjanice vseeno priznati premoč in tako se je zanj tekmovanje žal zaključilo. Podobna usoda je doletela tudi naša mlada igralca Blaža ter Domna, ki sta zgodaj v žrebu naletela na močnejše igralce ter se poslovila v prvem kolu glavnega turnirja.

Toda, ko je moški del naše ekipe že sedel na klopi, se je Kaja šele dobro ogrela. Najprej se je, v tandemu z mladinko Niko Arih (BK Mirna) konkurence lotila v kategoriji ženskih dvojic. Dekleti sta poskrbeli za prvovrstno presenečenje, saj sta se, kljub temu da sta skupaj zaigrali prvič, v paru zavihteli tako ubrano, da bi vsakdo verjel, da že leta skupaj igrata dvojice. V polfinalu sta izločili branilki naslova lanskega DP Katarino Beton ter Ano Marijo Šetina (BK Medvode), se uvrstili v finale in lov na zlato se je lahko pričel. Toda najprej je imela Kaja še neporavnane račune med posameznicami. V polfinalu smo gledali reprizo lanskega finala, ko se je Kaja ogorčeno udarila z vedno nevarno Tino Kodrič (BK Kungota) in tudi tokrat je o zmagovalki odločil šele tretji niz, ki ga je Kaja dobila z rezultatom 21:17. Kljub tesnemu izidu pa je Kaja letošnjo partijo s Tino odigrala nekoliko bolj rutinirano ter z rastočo samozavestjo nakazala, da je zrela odigrati partijo tudi v psihično naporni vlogi favoritinje ter branilke naslova. Prav slednje, torej zrelost ter mentalna trdnost pa ji je nazadnje prinesla tudi zmagoslavje v odločilnem boju z Majo Tvrdy, večkratno državno prvakinjo ter izjemno izkušeno tekmovalko, ki se je letos na igrišča vrnila po enoletnem premoru zaradi nosečnosti. Maja je na poti do finala pokazala, da še vedno premore (najverjetneje) najboljšo »roko« na slovenski badmintonski sceni ter se z relativno lahkoto zavihtela vse do finala. Toda kljub neverjetni vrnitvi v tako kratkem času po porodu, je odsotnost pri njeni pripravljenosti terjala davek in v tej točki je zmogla Kaja, s taktiko dolgih rally-ev ter načrtnega podaljševanja točk, na preizkušnjo postaviti tudi nasprotničino aerobno pripravljenost. Kaja je sicer prvi set izgubila, a je vseskozi držala korak z Majo v igri silovitega tempa. Vztrajno in trmasto je vračala žogo, silila nasprotnico v vse daljše izmenjave ter jo postopoma utrudila in ustavila njen silovit naskok. Preostala dva seta je Kaja tako prevzela nadzor nad igro, jo suvereno pripeljala do konca ter v zmagovitem slogu prvič ubranila naslov državne članske prvakinje. Kljub vsemu pa ne dvomimo, da se bo forma Maje Tvrdy strmo dvigala in urno vračala proti svojim starim visokoletečim standardom; prepričani smo, da zna biti prihodnje leto DP še zelo zanimivo. 

Lepemu pa je tokrat sledilo še lepše in slednjič smo prvenstvo zaključili v najlepšem možnem slogu: Kaja je zbirki dodala še drugo zlato kolajno ter drugi naslov prvakinje. Tako smo gledalci, ki zadnjo tekmo spremljamo navadno že nekoliko utrujeni, tokrat ostali ujeti na robu svojih sedežev ob napeti predstavi, ki so jo uprizorila dekleta v finalu ženskih dvojic. Kaja in Nika sta odigrali še eno vrhunsko partijo in v treh setih strli odpor Lendavčank Sabine Magyar ter Nike Koncut, dveh izkušenih deblistk, ki bi jima zlahka pripisali vlogo močnih favoritinj v tem zadnjem »meču« dneva. A bi se zmotili.

Če se je Kaja na lanskem DP borila s strahovi, ki se naravno porajajo slehernemu športniku ob veliki želji po prvem naslovu državnega prvaka, se je bila letos primorana soočiti s povsem drugačnimi, a nič manj zastrašujočimi pritiski: breme visokih pričakovanj tako svojih, kot tudi pričakovanj drugih ljudi zna pritisniti z enormno težo na pleča mladih tekmovalcev. Toda, kot smo nemara sedaj že vajeni, se je Kaja tudi tokrat vsem strahovom zoperstavila z značilno neupogljivo trmo, prav tisto, ki nemara ločuje prvake od…no, vseh ostalih. Slavje se lahko začne.

Iskrene čestitke,

Shadow in ekipa BK Ljubljana

Galerija fotografij

Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu
Kaja Stanković dvakrat zlata na letošnjem članskem državnem prvenstvu

Zavarovalnica Triglav, d.d.


 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Badminton klub Ljubljana